vrčevi za mlijeko

1 items total

Vrč za mlijeko ili krema za vrhnje – nezaobilazan dio za ljubitelje čaja i kave

Vrčevi za mlijeko i vrhnje su mali vrčevi koji se koriste za posluživanje mlijeka ili vrhnja za vašu kavu. Često dolaze kao dio većeg seta uključujući odgovarajući posuda za šećer a ponekad i a čajnik.

U Kulina nudimo elegantne kreme renomiranih proizvođača kao što su Bitz, Blomus ili Stelton.

Povijest kremšnite

Povijest kreme, također poznate kao a vrč za mlijeko, potječe iz 18. stoljeća kada su čaj i kava postali sve masovniji u Europi. Kako su ti napici postajali sve popularniji, ljudi su počeli koristiti mlijeko i vrhnje kao dodatak okusima čaja i kave.

Prve posude za vrhnje bile su jednostavne i praktične, izrađene od keramike ili porculana i dizajnirane za držanje male količine mlijeka ili vrhnja. Često su bili dio većeg servisa za čaj ili kavu, koji je uključivao čajnik, a posuda za šećer, i ostali dodaci.

S vremenom su kreme postale složenije i dekorativnije, sa zamršenim dizajnom i šarama. Izrađivani su od raznih materijala, uključujući srebro, staklo i druge metale, a često su bili ukrašeni složenim ručkama, izljevima i drugim ukrasima.

U 19. i ranom 20. stoljeću kremšnite su postale sve važnije kao statusni simbol, osobito u bogatim kućanstvima. Često su bile dio složene postavke stola i bile su izrađene od najfinijih materijala, poput srebra i kristala.

Kremci za vrhnje i danas su važan dio dobro uređenog servisa za čaj ili kavu, a dostupni su u širokom rasponu stilova i dizajna koji odgovaraju različitim ukusima i prilikama. Moderni mlinci za kreme često su izrađeni od stakla ili keramike i dizajnirani su za jednostavnu upotrebu, jednostavnih i praktičnih oblika koji se lako čiste i toče.

Zašto neki ljudi piju čaj s mlijekom?

Vjeruje se da praksa dodavanja mlijeka u čaj potječe iz Engleske u 17. stoljeću. U to vrijeme čaj je bio skup i egzotičan napitak koji se uvozio iz Kine, a često se služio u malim šalicama bez mlijeka i šećera.

No, kako je čaj postajao sve dostupniji i pristupačniji, počeo se konzumirati u većim količinama, a ljudi su počeli eksperimentirati s različitim načinima njegove pripreme i posluživanja. Dodavanje mlijeka u čaj bio je jedan takav eksperiment i brzo je postao popularan među Englezima, koji su počeli dodavati mlijeko u svoj čaj kako bi ga učinili ukusnijim i manje gorkim.

Osim poboljšanja okusa čaja, vjerovalo se da dodavanje mlijeka ima i zdravstvene prednosti, jer se smatralo da neutralizira tanine u čaju, koji mogu biti oštri za želudac.

Danas je dodavanje mlijeka u čaj uobičajena praksa u mnogim zemljama diljem svijeta, uključujući UK, Indiju i mnoge druge dijelove Azije i Europe. Međutim, način na koji se mlijeko dodaje u čaj može jako varirati, pri čemu ga neki ljudi radije dodaju prije čaja, dok ga drugi radije dodaju poslije. Osim toga, neke vrste čaja, poput zelenog čaja, općenito se ne konzumiraju s mlijekom jer ono može nadjačati nježan okus čaja.

Koji mi je još pribor potreban za posluživanje šalice čaja?

Za posluživanje šalice čaja potrebno je nekoliko komponenti kao što su:

  • Kuhalo za vodu: kuhalo za vodu služi za kuhanje, a dostupno je u ploči za kuhanje i električnoj verziji, a izrađeno je od različitih materijala poput čelika, plastike ili stakla
  • Čajnik: bitan element rituala kuhanja čaja, neophodan ako volite čaj u listovima i želite skuhati i poslužiti više od same šalice čaja.
  • Šalice za čaj ili šalice: Obično su izrađene od stakla, porculana ili keramike i koriste se za posluživanje čaja ili kave.
  • Osim kreme, možda će vam trebati a posuda za šećer i set žličica za posluživanje čaja. Možete brzo pripremiti i poslužiti šalicu čaja sebi ili svojim gostima ako imate ove namirnice pri ruci.

Ako želite saznati više o priboru i ritualima kuhanja čaja, pročitajte naš vodič za kupnju za kuhanje čaja.