zdjele za sosove
Zdjelice za umake i vrčevi za umake – male posude koje čine razliku
Što je posuda za umak?
Zdjela za umake malena je zdjela koja se često koristi za posluživanje umaka i umaka. Obično dolaze u različitim veličinama i oblicima i izrađeni su od keramike ili porculana. Obično se koriste u restoranima, kafićima i kućanstvima za posluživanje kečapa, senfa, soja umaka, salse i drugih umaka ili umaka uz glavna jela.
Vrčevi za umake mali su vrčići s ručkom koji se koriste za posluživanje toplih ili hladnih umaka. Obično su izrađeni od porculana, a moderni vrčevi za umake mogu biti izrađeni i od nehrđajućeg čelika.
U Kulina pronaći ćete i čamce za umake ili saucières - niske vrčeve s ručkom i oblikom poput čamca u kojima se poslužuju umak ili umak. Vrlo su elegantne i obično se koriste u svečanim prilikama. Možete koristiti čamac za umake s žlicom za posluživanje umaka.
A ako tražite drugačiju vrstu jela, svakako provjerite naše zdjele za posluživanje, vrčeve za mlijeko i posude za posluživanje grickalica.
Zašto vam treba umak uz jelo?
Umak je tekuća ili polutekuća smjesa koja se poslužuje uz hranu ili joj se dodaje tijekom kuhanja. Umaci dodaju okus i vlažnost jelu, poboljšavaju teksturu jela i čine da vaš tanjur izgleda bolje.
Koje su različite vrste umaka?
Postoji nekoliko vrsta umaka, a svaki ima poseban okus, teksturu i sastojke. Slijedi nekoliko najpopularnijih kategorija umaka:
- Umaci na bazi rajčice: oni uključuju umak za tjesteninu, umak za pizzu i umak marinara i stvaraju se prvenstveno od rajčice kao sastojka.
- Umaci na bazi vrhnja, kao što su Alfredo, bešamel i umak od sira, rade se od vrhnja, mlijeka ili drugih mliječnih sastojaka.
- Umaci na bazi umaka: proizvode se od brašna i ostatka mesa, a uključuju umak od govedine, svinjetine, piletine i puretine.
- Umaci na bazi pesta, kao što su rikula, sušene rajčice i pesto od bosiljka, rade se od svježeg začinskog bilja, sira, orašastih plodova i češnjaka.
- Ljuti umaci: uključuju Sriracha umak, Tabasco umak i habanero umak, a proizvode se od čili papričica.
- Umaci na bazi soje: Teriyaki umak, umak hoisin i umak od soje i đumbira primjeri su umaka na bazi soje koji se proizvode od soje.
- Umaci na bazi voća: Umak od manga, umak od jabuke i umak od brusnica nekoliko su primjera ovih umaka na bazi voća.
- Umaci na bazi hollandaise, kao što su hollandaise, béarnaise i majoneza, prave se od jaja i maslaca.
U konačnici, dostupno je nekoliko varijanti umaka, svaki s posebnim okusom i upotrebom. Vaše posebne potrebe i hrana koju pripremate odredit će vrstu umaka koji odaberete, a pravu zdjelu za umak pronaći ćete u Kulina. Nudimo vrčeve i zdjele za umake renomiranih marki kao što je MIJ.