Tava za palačinke - 5 razloga da imate jednu kod kuće

Je li baš potrebna posebna tava za palačinke ili možemo i univerzalnu? Ovo pitanje očito muti mnoge ljubitelje palačinki. U našem vodiču pokušat ćemo razriješiti tu dilemu, a ujedno i savjetovati kako odabrati ono idealno za svoje potrebe. Tako da su domaće palačinke uvijek poznate!


5 RAZLOGA DA KOD KUĆE IMATE TAVU ZA PALAČINKE

  1. Savršen oblik s niskim rubovima za jednostavno izlijevanje tijesta i okretanje palačinki.
  2. Svestrana upotreba - može se koristiti i za omlet, krumpirove palačinke ili palačinke.
  3. Ergonomska ručka za udobno držanje i okretanje palačinki.
  4. Neljepljiva površina za tanke palačinke bez peckanja ili kidanja.
  5. Teško metalno dno za optimalno provođenje topline i ravnomjerno kuhanje.

Obične tave s visokim rubovima stoga nisu baš prikladne za pripremu palačinki. Jednostavno rukovanje tijestom, vješto okretanje i nadasve ravnomjerno pečena palačinka kao u restoranu, glavni su razlozi za kupnju posebne tave za palačinke. Vaša će se investicija u njega obilato isplatiti.

RAZMOTRITE NEKOLIKO KLJUČNIH ČIMBENIKA PRIJE IZBORA

  • Kompatibilnost s pločom za kuhanje - odgovara li za plinsko, električno, staklokeramičko ili indukcijsko kuhalo.
  • Neljepljiva površina - ovo je prijeko potrebno kod pripreme palačinki kako se ne bi pokidale u tavi.
  • Materijal - birajte među provjerenim materijalima kao što su čelik (željezo), titan i kvalitetne tave s aluminijskom jezgrom i izdržljivom neprianjajućom površinom.
  • Veličina - odaberite prema svom umijeću i broju porcija (najpopularnije veličine od 24-30 cm)
  • Visina zdjelice - optimalna visina stranica je 2 - 10 mm
  • Ručka – duga, udobna i izolirana za držanje posude čak i kada je vruća.

Prilikom odabirakvalitetne tave za palačinke odabir prikladnog materijala igra ključnu ulogu. Svaki materijal ima specifična svojstva koja će utjecati na performanse posude. Govorit ćemo o materijalima kao što su čelik, titan i aluminij.

Ocelové pánve na palačinky

Čelične posude za palačinke

Čelična tava za palačinke - klasičan i izdržljiv izbor s izvrsnom toplinskom vodljivošću koja će vam trajati cijeli život.

Titanové pánve na palačinky

Titanske tave za palačinke

Titanska tava za palačinke - lagana s velikom otpornošću i jednostavnim održavanjem zahvaljujući neljepljivoj površini.

Hliníkové pánve na palačinky

Aluminijske tave za palačinke

Aluminijska tava za palačinke - lagana, brzog porasta temperature i dobre toplinske vodljivosti.



Ocelové pánve na palačinky

Čelične posude za palačinke

Čelične tave (kao i željezne) klasičan su i provjeren izbor za pripremu ukusnih palačinki. Čelik je čvrst i izdržljiv materijal koji pruža stabilnost i izdržljivost. Dobro akumulira toplinu i ravnomjerno je raspoređuje po tavi. Kvalitetna čelična posuda može vam služiti cijeli život. Pečenjem tave i njezinom redovitom uporabom tava postaje prirodno neprijanjajuća, a njena svojstva se dodatno poboljšavaju. Ulaganje u čeličnu tavu za palačinke definitivno se isplati.

Čelične posude za palačinke

Prednosti i nedostaci čeličnih tava za palačinke

Prednosti

  • Visoka čvrstoća i izdržljivost - podnosi grubo rukovanje.
  • Ne sadrže PFOA, PTFE ili druge štetne kemikalije.
  • Prirodno neljepljiv (nakon pečenja), a svojstva se poboljšavaju upotrebom.
  • Pogodno za indukciju - može se koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje.
  • Izvrsna toplinska vodljivost za ravnomjernu raspodjelu topline.
  • Robustan dizajn, dug radni vijek.

Nedostaci

  • Osjetljivost na hrđanje, zahtijeva pažljivo sušenje.
  • Ne prati u perilici posuđa.

Titanijeve tave za palačinke

Tave od titana, uz čelične, najbolji su izbor za kuharske palačinke. Titan je jak, lagan i izvrstan vodič topline. Posude od titana brzo se zagrijavaju i održavaju točnu temperaturu za savršene rezultate. Njihova valuta je također jednostavno održavanje i čišćenje. Ne možete pogriješiti s ovim materijalom.

Titanijeve tave za palačinke

Titanové pánve na palačinky

Prednosti i mane titanijske tave za palačinke

Prednosti

  • Visoka otpornost na ogrebotine i deformacije - titan je vrlo tvrd materijal.
  • Jednostavno održavanje zahvaljujući visokokvalitetnoj neljepljivoj površini.
  • Prihvatljiva težina omogućujući jednostavno rukovanje.
  • Moderan dizajn - tave od titana izgledaju elegantno.

Nedostaci

  • Viša nabavna cijena od drugih materijala.
  • Lošija toplinska vodljivost nego čelik ili lijevano željezo.

Hliníkové pánve na palačinky

Aluminijske tave za palačinke

Osnova tave je lagana aluminijska jezgra, koja ima izuzetna vodljiva svojstva i savršeno raspoređuje toplinu. Međutim, aluminij nije prikladan za kontakt s hranom te se stoga kombinira s čelikom i neljepljivim premazom na površini. Rezultat je tava koja dobro provodi toplinu, pa se palačinke ravnomjerno peku, a istovremeno ima površinu koja se ne lijepi za jednostavno rukovanje.

Aluminijske tave za palačinke

Prednosti i nedostaci aluminijske tave za palačinke

Prednosti

  • Ravnomjerna raspodjela topline po cijeloj površini.
  • Mala težina za jednostavno rukovanje.
  • Nagli porast temperature, kraće predgrijavanje.
  • Pogodan za indukciju - može se koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje.
  • Priuštivost - spada u jeftinije vrste tava.

Nedostaci

  • Osjetljivost na grebanje neljepljiva površina - iznimka su visokokvalitetne kaljene legure.
  • Donji dio jeftinijih i tanjih modela s vremenom se savija. Možda se palačinke neće ravnomjerno ispeći.

Tražite li pravu tavu u kojoj ćete jednostavno i brzo dočarati zlatne palačinke? Savjetovat ćemo vas na što se fokusirati pri odabiru kako biste dobili ono najprikladnije za svoju kuhinju.

3.1 Odaberite tavu za palačinke s neprijanjajućom površinom

Za pripremu ukusnih i lijepih palačinki bitno je odabrati odgovarajuću tavu s visokokvalitetnom neprianjajućom površinom. Preporučene vrste uključuju:

  • Čelične i željezne posude s neprijanjajućom površinom vrlo su otporne na visoke temperature i grebanje metalnim posuđem. Ne morate se brinuti da ćete oštetiti površinu. Međutim, važno je spomenuti da čelične posude postati neljepljivi tek nakon prvog pečenja. Što ih duže koristite, njihova svojstva postaju bolja. Međutim, ne mogu se prati u perilici posuđa.
  • Tave od titana s neprijanjajućom površinom stabilni su i zadržavaju svoj oblik čak i pri visokim temperaturama. Površina je otporna na grebanje metalnim posuđem.
  • Aluminijske posude s neprianjajućom površinom kombiniraju laganu aluminijsku jezgru koja zahvaljujući svojim iznimnim vodljivim svojstvima savršeno raspoređuje toplinu. Unatoč opasnosti od ogrebanja neprianjajuće površine kod jeftinijih modela i mogućeg savijanja dna tave, još uvijek je dobar izbor za postizanje zlaćane i ravnomjerno pečene palačinke.
Vybírejte pánev na palačinky s nepřilnavým povrchem

Zvolte velikost pánve na palačinky podle počtu strávníků

3.2 Ovisi o tome koliko volite velike palačinke.. i pazite, veća tava zahtijeva više vještine

Pri odabiru tave za palačinke dobro je voditi računa o njezinoj veličini.

  • Manje posude: s promjerom od cca 24 cm pogodne su za pripremu palačinki za 1-2 osobe.
  • Srednja zdjelica: veličine cca 26, 27, 28 cm je idealan za 2-3 večere.
  • Velike tave: o dimenzijama 30 cm i pogodniji za cijelu obitelj ili veće društvo.

Dakle, ako pripremate palačinke za samo nekoliko ljudi, bit će vam dovoljna manja tava. Za više ljudi, nabavite veći model kako ne biste dugo provodili za štednjakom.


3.3. Provjerite kompatibilnost s pločom za kuhanje, posebno za indukcijske posude

  • Većina tava prilagođava se različitim pločama za kuhanje – plinskim, električnim, staklokeramičkim.
  • Pažnja, ne rade svi modeli na indukciji. Lagane aluminijske posude za indukciju nisu dovoljne ako nemaju barem dno od feromagnetskog materijala, tj. nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza, emajliranog metala itd.
  • Stoga pri kupnji provjerite materijal kako biste izbjegli nepotrebno ulaganje.
Ověřte si kompatibilitu s varnou deskou, zejména u pánve na indukci

Najbolje tave za palačinke prema ocjenama kupaca

Vrh kulina

Provjerite prikladnost posuđa magnetom - ako se zalijepi, indukcijska posuda će vam poslužiti. Idealan izbor su visokokvalitetne neprianjajuće tave koje osiguravaju nesmetanu pripremu palačinki na indukcijskoj ploči. U našoj ponudi pronaći ćete odgovarajuće modele za sve vrste ploča za kuhanje.

 

Za vas smo testirali desetke modela vodećih proizvođača i budite sigurni da smo odabrali najbolje. Istražite naš asortiman, primjerice kod de Buyera ili WOLL-a.


Pánve na palačinky de Buyer

Tave za palačinke de Buyer

Francuski brend de Buyer proizvodi zaista kvalitetne čelične (i željezne) tave za palačinke, koje su popularne zbog svojih iznimnih svojstava. Zahvaljujući izvrsnoj toplinskoj vodljivosti, brzo se zagrijavaju, a zatim ravnomjerno raspoređuju toplinu po cijeloj površini. Ovako će palačinke biti savršeno zlatne boje bez hladnih i zagorenih mrlja. Osim toga, de Buyer tave su vrlo izdržljive i mogu podnijeti čestu upotrebu.

Tave za palačinke de Buyer


Tave za palačinke WOLL

Njemački premium brend WOLL isporučuje vrhunske titanijske tave za palačinke s neprianjajućom površinom otpornom na ogrebotine. Zahvaljujući inovativnom materijalu i obradi, toplina se brzo raspoređuje po cijeloj površini tave. Pogodni su i za indukciju. Omogućuju i ekonomično kuhanje uz minimum ulja. WOLL tave izgledaju moderno i izvrsne su za rad.

Tave za palačinke WOLL

Pánve na palačinky WOLL

klasična tave za palačinke dobar su izbor, ali iskreno – tko od nas ima vremena i strpljenja zauvijek raditi palačinke za cijelu obitelj? Možda je vrijeme da razmislite o nabavi ovakvog pomagača aparat za palačinke, s kojim čak i potpuni kuharski početnik lako i prije svega brzo može dočarati zlatne palačinke.


Palačinkovače

Pekači palačinki

Za razliku od klasične tave, jest aparat za palačinke dizajniran izravno za brzu i jednostavnu pripremu palačinki. Pa zašto nabaviti aparat za palačinke?

  • Zahvaljujući posebnom obliku i neljepljivoj površini površine za pečenje, možete postići savršeno pečenje i odvajanje palačinki bez potrebe za dodavanjem puno ulja.
  • Zaboravite beskrajno kidanje palačinki.
  • S palačinkarom ćete je moći pripremiti ručno i uštedjeti puno vremena i živaca.

Prilikom odabira prikladnog modela usredotočite se na parametre kao što su izvedba, veličina ploče, materijal i završna obrada površine. Za pripremu domaćih palačinki preporučamo npr. provjereni aparat za palačinke LONO tvrtke WMF koji se ističe robusnom konstrukcijom, velikom površinom za pečenje, šest stupnjeva temperature i jednostavnim održavanjem (površina za pečenje i posuđe se mogu prati) u perilici posuđa). Nabavite si odličnog pomagača u kuhinji i recite zbogom gorućim brigama!

Odaberite aparat za palačinke

Razmazivači tijesta za palačinke

Uz palačinkarnicu i tavu za palačinke korisno je nabaviti i alat za razvlačenje tijesta koji će dodatno olakšati pripremu. Probajte, na primjer, Profi Plus WMF tijesto za palačinke.

Razmazivači tijesta za palačinke korisni su iz nekoliko razloga:

  • S mazalicom za palačinke dobivate ravnomjerno rasporedenje tijesta po cijeloj tavi.
  • Mazanje ovim alatom je brže i lakše nego žlicom ili lopaticom, što značajno ubrzava pripremu palačinki.
  • Bilo da pečete malu seriju ili veliku seriju palačinki, mazalica za palačinke osigurava da sve palačinke budu iste veličine i oblika.

Odaberite razmazivač tijesta za palačinke

Roztírače těsta na palačinky


Vrh kulina

Jeste li raspoloženi za svježe palačinke, volovsko oko ili krumpirove palačinke? Sve to lako stvara kvalitetu tava za palačinke (tava).

Naš savjet
Pročitajte također
->
Image
Zašto tava za palačinke i kako odabrati pravu?
Pročitajte koje su sve prednosti posebnih tava za palačinke. Kada vam se isplati imati ga i kako ga pravilno odabrati?
FAQ
Zašto se palačinke lijepe za tavu?
Palačinke se lijepe ako tava nema kvalitetnu neprianjajuću površinu. Preporučljivo je koristiti tepsiju koja se ne lijepi kako se tijesto ne bi zalijepilo.
Na kojem ulju peći palačinke?
Klasično se koristi suncokretovo ili repičino ulje. Ali za najbolje rezultate preporuča se svinjska mast kako bi se osiguralo lako rukovanje prilikom okretanja. Za premazivanje tepsije dovoljan je tanak sloj.
Kada okrenuti palačinku u tavi?
Pravi trenutak za okretanje je kada rubovi palačinke porumene. Prije okretanja preporuča se okretalom provjeriti da se ne zalijepi za posudu.
Što učiniti kada palačinka pukne?
Palačinke se trgaju kada je tijesto neodgovarajuće konzistencije. Rijetko tijesto potrebno je zgusnuti dodavanjem brašna, gusto tijesto razrijediti mlijekom. Dobiveno tijesto mora imati konzistenciju guste kreme.
Koje brašno staviti u palačinke?
Za pripremu palačinki preporučljivo je koristiti glatko brašno koje će osigurati da se tijesto glatko razlije po tavi. U slučaju nužde može poslužiti i polukružno brašno.
Koliko gusto treba biti tijesto za palačinke?
Pravilna konzistencija tijesta za palačinke trebala bi biti gusta krema. Nakon što odstoji, poželjno je tijesto po potrebi razrijediti mlijekom. Zatim se ravnomjerno izlije na vruću tavu.
Trebam li nabaviti aparat za palačinke?
Ako želite pripremiti veći broj palačinki, a u kuhinji imate mjesta za još jedan aparat, onda je odgovor definitivno da. Priprema je laka, brza i snaći će se i potpuni početnik.
  • Za kompatibilnost ploče za kuhanje. Posebno kod indukcije važno je odabrati odgovarajući materijal za dno.
  • Neljepljiva površina od materijala kao što su čelik, lijevano željezo ili titan provjerenih proizvođača, što uključuje npr. de Kupac i WOLL.
  • Niske marže za jednostavno okretanje i pomicanje gotovih palačinki - optimalna visina stranica je 2 - 10 mm.
  • Udobna ručka, što će biti dovoljno otporan na visoke temperature.

Ulaganjem u kvalitetu tave za palačinke sigurno nećeš ništa pokvariti. Nabavite opremu koja će Vam služiti dugo i pouzdano. I iznad svega, uživajte u savršenim nedjeljnim doručkima!


tmp

Honza Hajný, kuhar škole kuhanja Chefparade

Tajna pripreme palačinki leži u pravilnoj tavi. Da, tava je ta koja čini razliku! Svakako preporučam za palačinke kvalitetna čelična posuda. Zašto čelik? Čelična tava savršeno provodi toplinu i osigurava ravnomjerno pečenje svake palačinke. Osim toga, vrlo je izdržljiv, pa će vam trajati godinama. Naravno, važna je i površina. Niste ljubitelj čelika? Odaberite tavu s neprianjajućom površinom, ali stavite na kvalitetu. To će jamčiti da se tijesto neće lijepiti i da će se palačinke lako okretati. I na kraju, ne zaboravite na udobnu ručku! Uz odgovarajuću tavu, pravljenje palačinki bit će pravi užitak.

Što možete koristiti za pripremu palačinki: